Polsk stjernefiolinist til Norge i desember

Stefan Plewniak i dialog med de unge strykerne i NOR59 Foto: NOR59

Stefan Plewniak spiller i flere av Europas største strykeorkestre. Nå er han i Norge for å få nordmenn i julestemning med juleoppsetningen Christmas Wonderland Sinatra Show.

Denne uken løftet NY Times fram Plewniak, hans venetianske orkester Cappella dell'Ospedale della Pietà Venezia og kontratenor Jakub Josef Orlinski, i ukens «8 Best Classical Music Moments on Youtube».

Vi møter Plewniak i forbindelse med promoteringen av juleforestillingen Christmas Wonderland Sinatra Show og en plateinnspilling han er i ferd med å avslutte med sammen med strykeorkesteret NOR59.

Han gleder stort til å fylle flere konsertsaler på Østlandet i desember med juleoppsetningen Christmas Wonderland Sinatra Show. Showet er en storslagen Sinatra-kavalkade med sangere, big band og strykeorkester. Med seg har han sangerne Stan Plewniak og Azzja, storbandet The FeelHarmony Symphony orchestra fra Krakow og fremadstormende unge musikere fra NOR59.

Stefan Plewniak sammen med NOR59 strykeorkester. Foto: Unn Christel Berg Aune

Unik tilnærming til musikken

Til tross for travle dager for den anerkjente musikeren trekker unge, lovende musikere - og en musikalsk sjelefrende i NOR59 Strykeinstitutt til stadighet den anerkjente fiolinisten til Norge.

Plewniak startet karrieren ved Krakow Academy of Music, for så å fortsette til Maastricht Conservatory i Nederland og Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse i Paris.

Det var også i Nederland Stefan Plewniak, møtte Magnus Reymert – kunstnerisk leder og dirigent i NOR59 Strykeinstitutt da de begge studerte musikk. Møtet ble starten på et langvarig musikalsk fellesskap på tvers av landegrenser.

Da Reymert inviterte Plewniak til Oslo, for å møte elevene hans i NOR59, ble det starten på et intens samarbeid med et felles mål om å vekke følsomheten for kunst hos unge mennesker, og gjøre klassisk musikk til en viktig del av deres eksistens.

- Magnus og jeg har et sterkt musikalsk bånd, og jobber utfra samme filosofi og samme unike pedagogiske tilnærming til musikken. Det er enormt givende å være vitne til- og del av den musikalske utviklingen til så unge musikere. Nivået i NOR59 er eksepsjonelt høyt, avslutter han.

Musikalsk familie

Med en oppvekst i et hjem fyllt med musikk, en bror som er profesjonell sanger og en mor som operasanger var veien mot en karriere som musiker udiskutabel, ifølge Plewniak.

- For meg har det aldri vært noen annen vei enn musikken, sier Plewniak

Merittlisten har blitt lang, og foruten å spille i orkester som Cappella Cracoviensis, Krakow filharmonien, Kammeroper Köln og Amsterdam Symphony Orchestra, er han også grunnlegger og leder av Cantate.fr-ensemblet i Paris, Il Giardino d'Amore orkester i Wien, Cappella dell'Ospedale della Pieta i Venezia. Han har også vært med på en rekke cd-innspillinger.

Konsertene i desember:

Hvis du virkelig vil komme i julestemning, må du ikke gå glipp av disse julekonsertene.

 
Virgil Cameron